Tilgivelse og mavefornemmelse

Skal man tilgive sig selv når man har valgt at leve et liv, man i bund og grund ikke ønskede? Hvor meget skyld og skam bør man føle, når man har beslaglagt en andens tid i mange år, velvidende at det måske ikke var det helt rigtige. Hvordan skal man forholde sig ,når man siger disse ting højt, velvidende at der derved er en mulighed for at såre et andet menneske og derved komme til at fremstå som en idiot. Alle disse spørgsmål flyver rundt i mit hoved.

Da jeg var 22 år havde jeg aldrig tænkt at jeg skulle have en mand med et barn. I dag tænker jeg igen, jeg skal aldrig have en mand med et barn. Jeg har ligeledes hørt mange kvinder sige præcis det samme. Men alligevel er de endt i forhold med en mand med børn – fordi… ja kærlighed.

Min skyld og skamfølelse har været rigtig stor, fordi jeg i mange år, har været i tvivl i forhold til mit parforhold. Været i tvivl om jeg skulle starte en familie med en mand, der “allerede havde en anden familie”. Jeg følte ligesom at der gik noget tabt for mig. Denne her mand ville altid havde været gift før, have fået sit første barn osv. Det ville aldrig blive det samme for ham, som det var for mig. Det har gjort rigtig ondt, men igen kan jeg jo også tænke hvorfor blev jeg med en mand, der ikke ville det samme med sit liv, som jeg ville med mit. Jeg bliver faktisk flov over mig selv, over at jeg i 6 år er gået rigtig meget på kompromis med mit liv. Nogle ser mig som stærk, at jeg har ville gøre dette for et andet menneske. Jeg ser mig selv som svag, at jeg ikke har mærket efter min mavefornemmelse. Alle de gange hvor jeg bare har følt mig fortabt, fordi jeg har levet det liv jeg absolut ikke ønskede -hvorfor har jeg ikke lyttet til mig selv. Selvfølgelig fordi jeg har elsket min x, men hvor meget skal man gå på kompromis.

Skammen jeg føler over at være blevet i et forhold i så lang tid, tror jeg grunder i, at jeg ikke har følt jeg har stået ved mig selv. Ligeså er der også den dårlige samvittighed overfor min x. At have beslaglagt hans tid, velvidende at vores forhold ikke var det helt rigtige. Jeg ved det er noget af det værste man kan sige højt, fordi man fremstår som en kæmpe kælling. Men jeg ved til gengæld også, at jeg ikke er den eneste der har haft det sådan i mit parforhold. Derfor synes jeg det er interessant. Hvad er det der får os til at blive samme når vi inderst inde ved det ikke er det helt rigtige.

Jeg har bevæget mig i forskellige miljøer, hvor folk har været i sammenbragte familier. En særlig interesse har for mig været stedmorrollen, og hvordan folk har håndteret denne. Det er selvfølgelig meget forskelligt, men en ting der har slået mig, er at mange faktisk har haft det som jeg. Følt at de er gået for meget på kompromis, og de er kommet til at leve et liv de ikke føler sig godt tilpas i. Jeg synes det er synd, synd for alle!

Jeg læste en artikel i kristelig dagblad omkring tilgivelse:

Mennesker, som ærligt søger at tilgive sig selv, er mennesker, der vil ændre sig” . Et boguddrag fra bogen “tilgivelsen bog” skrevet af Desmond og Mipho tutu.

Den beskrev så fint, hvorledes skyld og skam har indflydelse på os som mennesker. Skyld er noget vi føler, hvis vi gør noget forkert eller såre andre. Skam derimod kommer til udtryk når man føler, der er noget i vejen med den man er. Man kan føle sig lammet af skam, og man kan have lyst til at forsvinde. Skylden kan dog hjælpe os, da den giver os et præg om, at vi har haft en adfærd, eller manglende på samme, som ikke stemmer overens med vores personlige værdier.

Denne artikel fik mig blot til at tænke på, hvor vigtigt det er, at vi mærker efter vores inderste behov. Hvis den der lille fornemmelse i maven ikke går væk, så skylder man altså alle – inklusiv sig selv, at lytte til den lille stemme og reagere på den. Tror vi ofte har svaret på vores spørgsmål, det handler bare om at mærke efter. Måske man finder ud af, at man egentlig har verdens bedste liv, man skal bare have andre briller på. Ellers vil jeg anbefale at skynde sig at løbe langt langt væk, så alle kan komme til at leve det liv de drømmer om.

Leave a Reply

Your email address will not be published.